måndag 24 januari 2011

Barnmat för schnillen med schmak

Klimpen vill nu äta själv. Hon behöver inte hjälp! Alla hjälpande händer avvisas beslutsamt och definitivt. Att hon klarar ätandet själv stämmer också förhållandevis bra. 

Varannan sked som mödosamt lastas med mat hamnar faktiskt i munnen, det är de andra två fjärdedelarna som ställer till med problem för henne (och mig) och hotar hennes tillväxt. Var fjärde sked brukar förlora sin last mellan tallriken och munnen, oftast i den prövande manövern då skeden ska vändas för att så upprätt som möjligt föra in maten i den stora öppningen som nu sedan länge står på vid gavel. Den sista fjärdedelen släpps på golvet och markeras med en beslutsam nick, som för att understryka att det var precis där den hörde hemma. Den sista fjärdedelen blev en del av rutinen när fasters hund bodde hos oss över en helg och ideligen stod under bordet och tiggde mat av dotter. Hon förbarmade sig snabbt över honom och tillhandahöll gärna sin egen mat. Sedan dess förser hon sina osynliga tiggande djurvänner under bordet.

Dagens storkok på kylskåpsrester var till stor belåtenhet och korvbitarna studsade dessutom mycket underhållande mot pappas panna, de gånger de träffade. 

Velourpappans Korvgryta



1pkt  Hotdogs utan skinn (potatisskalaren gjorde jobbet) eller en bit falukorv
2 små gula lökar
1/2 grön paprika
2 vitlöksklyftor
2 mindre morötter
1 burk krossade tomater
1 stor klick Creme fraiche
1/2 konservburk vatten
Basilika, svartpeppar
Idealmakaroner

Hacka grönsker och korv i lagom stora bitar medan barnet hålls sysselsatt med en kastrull fylld med gummisnoddar där det kan röra runt med lämplig slev eller visp (du slipper då lyfta ner barnet från stolar och bord, eller ut från skåpet med återvinning)  

Stek grönsaker och korv i smör under lock på medelvärme i fem minuter, sätt undertiden på en stor kanna med kaffe (det kan komma väl till pass senare).

Förbered makaronerna (litar på att du vet hur man gör)

Häll över krossade tomater och vatten och låt det hela koka tills morötter och paprika är så mjuka att små barnkäkar utan problem kan hantera dem. 

Blanda i Creme Fraiche och basilika och smaka av med svartpeppar.

Servera med lämplig måltidsdryck (vatten) och när barnet mest kastar maten på din panna kan det vara lämpligt att istället erbjuda en dessert (Klimpen tyckte att äppellkyftor passade bra). Iaktta nu ditt barn massakera sin mat med händer och diverse tillhyggen medan du avnjuter ditt kaffe.


Rengör ditt barn under rinnande vatten och torka.  

Det som blir kvar förpackas med fördel i plastpåsar som knyts ihop och förvaras i frysen. 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar